صفحه شخصی مهدی قنواتیان   
 
نام و نام خانوادگی: مهدی قنواتیان
استان: تهران - شهرستان: تهران
رشته: کارشناسی عمران - پایه نظام مهندسی: سه
شغل:  طراحی و نظارت سازه
شماره نظام مهندسی:  16-300-03166
تاریخ عضویت:  1389/05/20
 روزنوشت ها    
 

 به جای شهرسازی، شهر فروشی کرده‌ایم بخش عمومی

5

تراکم فروشی تهران را بی هویت کرده؛به جای شهرسازی، شهر فروشی کرده‌ایم

آسیب شناسی ها نشان می‌دهند که تهران دارای هویت نیست. حالا هویت ایرانی-اسلامی به کنار؛ اصلاً هویت و ممیزه خاصی ندارد و اقدامات انجام شده در سالیان متمادی در زمینه های معماری و شهرسازی شهرفروشی بوده است. پرونده‌ها می‌آیند کمیسیون ماده 100 و حکم‌های تخریب صادر می‌شود ولی به یاد ندارم حکم تخریبی اجرا شده باشد.


ساخت و ساز در تهران به حدی است که شهر تبدیل به یک کارگاه بزرگ ساخت و ساز شده که در اغلب آنها تراکم فروشی و تخلف انجام می شود. الان با دوره ای مواجیهم که تهران با تراکم فروشی یک شهر بی هویت شده است و دیگر قابل سکونت نیست.

محمدرضا بمانیان عضو هیات علمی دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه تربیت مدرس با بیان این مطلب گفت: مقام معظم رهبری در دیداری که در سال 84 با اعضای شورای اسلامی شهر تهران داشتند تاکید کردند که تهران باید به شهری با هویت ایرانی-اسلامی، زیبا و روح نواز، دارای رفاه عمومی و مقاوم تبدیل شود. ایشان فرمودند هویت ایرانی-اسلامی باید با برنامه ریزی و پیگیری های مجدانه در تهران تجلی یابد.

وی افزود: از مهم‌ترین زمینه‌های احراز هویت برای انسان، ارتباط با ساخته‌ها و مولفه‌های فرهنگی و طبیعی و کالبدی محیطش است؛ معماری و شهرسازی هم نمود فرهنگی و هویت شهر است.

تهران در سال های متمادی فروخته شده!

بمانیان با اشاره به کمیسیون های تشکیل شده در جبهه دانشگاهیان انقلاب اسلامی ادامه داد: در نگاه کمیسیون معماری و شهرسازی جبهه دانشگاهیان انقلاب اسلامی، معماری و شهرسازی می‌تواند هویت ساز باشد. در حال حاضر تهران نیاز به الگوی معماری و شهرسازی حکیمانه و عاقلانه بر حسب نیازهای انسانی و متناسب و موزون در جای خود دارد. همچنین باید معماری و شهرسازی تهران بازآفرینی شود و در ساماندهی فضاها متناسب با نیازهای مادی و روحی انسان نقش داشته باشد.

وی خاطرنشان کرد: علاوه بر این در کمیسیون مذکور در معماری و شهرسازی مراتبی برای هویت قائلیم که جنبه های تاریخی، فرهنگی، عملکردی، کالبدی، طبیعی، دینی و انسانی شهر را در بر می‌گیرد. متاسفانه آسیب شناسی ها نشان می‌دهند که تهران دارای هویت نیست. حالا هویت ایرانی-اسلامی به کنار؛ اصلاً هویت و ممیزه خاصی ندارد و اقدامات انجام شده در سالیان متمادی در زمینه های معماری و شهرسازی شهرفروشی بوده است.

این عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس دلیل این امر را اینطور بیان کرد: هزینه های شهرداری تهران، رقم کلانی است که هر سال هم به آن اضافه شده، از طرفی عمده درآمد شهرداری تهران از فروش تراکم است. یعنی حداقل بیش از 70 درصد درآمد شهرداری تهران از فروش و حتی متاسفانه پیش فروش تراکم است.

به گفته وی قوانین شهرداری تهران در زمینه معماری و شهرسازی در سالیان گذشته به صورت موضعی، بخشنامه ای و سلیقه ای بود. رونمایی و ابلاغ طرح تفصیلی جدید در سال های اخیر با قوانین گنگ صورت گرفت. پهنه بندی های غیر معقول و افزایش تراکم و سطح اشغال موجود در این طرح حتی باعث و زمینه ساز شده که ساختمان هایی که سه – چهار سال اخیر هم ساخته شده اند تخریب شوند و با تراکم های جدید و اضافه تراکم دوباره بازسازی شوند.

در ساخت و سازها جایی برای فضای سبز نیست!

بمانیان افزود: در حال حاضر و بر اساس این سند سطح اشغال زمین ها به بیش از 80 درصد رسیده و 20 درصد بقیه هم به رمپ و فضای دسترسی اختصاص دارد. یعنی در ساخت و سازهای تهران جایی برای درخت و فضای سبز در نظر گرفته نمی‌شود. از این قسم کارهای بدون مطالعه در تهران زیادند. در حوزه معماری و شهرسازی تهران کاری کرده‌اند که محل زندگی‌مان به جای اینکه خانه مان باشد، شده ملک و سرمایه‌مان.

وی گفت: تمام ضوابط اصولی و علمی معماری و شهرسازی را زیر پا گذاشته شده اند. ساخت و ساز در تهران به حدی است که شهر تبدیل به یک کارگاه بزرگ ساخت و ساز شده که در اغلب آنها تراکم فروشی و تخلف انجام می‌شود.

این استاد دانشگاه با اشاره به سابقه فعالیت خود در کمیسیون های ماده 100 و عضو کمیسیون های ماده 77 ادامه داد: آنجا بسیاری از تخلفات را دیده ام. پرونده ها می‌آیند کمیسیون ماده 100 و حکم های تخریب صادر می‌شود ولی در 10 سال گذشته به یاد ندارم یک حکم تخریبی اجرا شده باشد. نهایتاً صاحب ملک مراجعه می‌کند به شهرداری و توافق می‌کند؛ یا بعضاً در کمیسیون 77 مردم شکایت می‌کنند که قبل از صدور پروانه ساختمانی از سوی معاونت معماری و شهرسازی، برگه‌ای جلوی ما می‌گذارند که با شهرداری توافق می‌کنیم.

وی اضافه کرد: در وضعیت موجود شهر تهران به شهرداران مناطق اختیار داده شده است که می‌توانند به هر صورتی ساختمان فروشی و شهرفروشی کنند و نتیجه اش را شما می بینید.

بمانیان تصریح کرد: این امر به تبع محیط طبیعی و فرهنگی مان را از بین برده است و دیگر تهران قابل سکونت نیست. مثلاً در حریم محیطی خانه سازی‌مان موضوع اشراف، خلوت، محرمیت و همجواری ها دیگر قابل طرح نیستند. کنار یک ساختمان یک طبقه، دو طبقه، سه طبقه یک ساختمان بیست طبقه ساخته شده است.

عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس خاطر نشان کرد: اتفاقی که در سال های اخیر در شورای سوم افتاده، دقیقاً همان اتفاقاتی است که در دهه هشتاد در زمینه مدیریت شهری افتاد؛ آن هم فقط به خاطر اینکه پول تراکم می‌تواند هزینه های شهری را جبران کند.

وی در پایان اظهار داشت: الان با دوره ای مواجیهم که شهرمان با تراکم فروشی یک شهر بی هویت شده است. وقتی تهران را با سایر شهرهای دنیا قیاس می‌کنیم، می‌بینیم آنها در شاخصه های ایرانی-اسلامی پیش رو تر از تهران هستند و تهران تبدیل به یک کارگاه ساختمانی بی هویت شده و همه چیزش را از جمله الگوهای طبیعی مثل کوه های شمال تهران و روددره هایش (تهران 7 روددره دارد) که حیاتبخش این شهر هستند را از دست می‌دهد و تبدیل به یک شهر بی هویت شده است.



منبع: تابناک

سه شنبه 28 خرداد 1392 ساعت 09:22  
 نظرات    
 
معصومه السادات میرافضلی 18:58 سه شنبه 28 خرداد 1392
0
 معصومه السادات  میرافضلی
واقعا مایه تاسفه.
تشکر
پریسا سلیمانپور 01:06 چهارشنبه 29 خرداد 1392
0
 پریسا سلیمانپور
وقتی هویت خودمونو به راحتی فراموش می کنیم بی هویتی شهر کاملا قابل پیش بینیه.خیلی ساده به جای درخت برج می بینیم.چه اشکالی داره ؟درسته دیگه نمی تونیم نفس بکشیم ولی خوب در عوض پول که داریم !!!آف . . . ای بابا
م افتخاری 16:15 شنبه 1 تیر 1392
0
 م افتخاری
سپاس