صفحه شخصی مهدی قنواتیان   
 
نام و نام خانوادگی: مهدی قنواتیان
استان: تهران - شهرستان: تهران
رشته: کارشناسی عمران - پایه نظام مهندسی: سه
شغل:  طراحی و نظارت سازه
شماره نظام مهندسی:  16-300-03166
تاریخ عضویت:  1389/05/20
 روزنوشت ها    
 

 پل بادی خورشیدی بخش عمران

17

پل ها اغلب در معرض عتاصری مثل نور خورشید و جریان باد نسبتا قوی قرار دارند.


در این طرح که "پل بادی خورشیدی" (Solar Wind Bridge) نام دارد، برای تولید برق، از فناوری سلول های خورشیدی به صورت شبکه ای جاسازی شده در سطح جاده؛ و توربین های بادی به صورت یکپارچه بین ستون های پل، استفاده شده است.

این پل توسط سه طراح ایتالیایی به نام های فرانچسکو کلارسی، جیووانا ساراچینو و لوئیزا ساراچینو، به منظور شرکت در مسابقه پارک خورشیدی - بزرگراه خورشیدی، طراحی شده است. مسابقه ای که از شرکت کنندگان خواسته بود بخشی از بزرگراه فرسوده و مرتفع بین دو شهر بگنرا و سیلا در ایتلیا را بازسازی و مدرنیزه کنند.


آسفالت جاده ی این پل، با 20 کیلومتر از "جاده های خورشیدی" (شبکه متراکم از سلول های خورشیدی پوشش داده شده با پلاستیک شفاف و بادوام، برای تولید الکتریسیته از نور خورشید) جایگزین خواهد شد؛ که می تواند 11.2 میلیون کیلووات در هر سال انرژی الکتریکی تولید کند.

به گفته طراحان، این پل شامل 26 توربین بادی بوده که زیر عرشه پل به صورت یکپارچه قرار گرفته و توان تولید انرژی را به 36 میلیون کیلووات در سال افزایش می دهد؛ انرژی ای که برای مصرف سالانه ی 15000 خانواده، کافی است.


علاوه بر "جاده های خورشیدی"، در سطح بالایی پل، مسیری سبز، شامل گلخانه های خورشیدی در امتداد طول پل بوده احداث شده که برای پرورش و کشت محصولات محلی مورد استفاده قرار خواهد گرفت؛ همچنین رانندگان نیز، قادر خواهند بود در کنار مسیر توقف نموده و در حالی که از منظره پل و طبیعت اطراف آن لذت می برند، از میوه ها و سبزیجات تازه ی گلخانه ها خریداری کنند.


طرح این پل در مسابقه پارک خورشیدی - بزرگراه خورشیدی، مقام دوم را به خود اختصاص داد.
ادغام توربین های بادی در قسمت زیرین پل، در ارتفاعی بالا که در معرض بادهای مداوم و قوی قرار دارد، بطور کلی ایده خوبی به نظر می رسد؛ با توجه به اینکه از نقطه نظر مهندسی سازه، احداث این پل امکان پذیر خواهد بود.

 

شنبه 21 خرداد 1390 ساعت 10:56  
 نظرات    
 
سعید رحیمی 18:58 شنبه 21 خرداد 1390
6
 سعید رحیمی
جالبه
نازنین بهشتی 00:55 یکشنبه 22 خرداد 1390
11
 نازنین بهشتی
به نظرم برای ارائه این طرح سه تا مهندس طراحش که نام بردین قاعدتا باید توی رشته های سازه - معماری و انرژی تخصص داشته باشن
باید تعامل میان رشته ای جالبی بوده باشه فرایند طراحی این سازه
ممنون بابت ارسال این مطلب
سایه ذاکری 16:04 یکشنبه 22 خرداد 1390
7
 سایه ذاکری
چقدر جالب بود.سپاس از شما
علیرضا احمدی 16:23 یکشنبه 22 خرداد 1390
8
 علیرضا احمدی
اما چه نکته‌ای موجب شده تا محققانی که این ایده خلاقانه را برای آینده ارائه کرده‌اند به چنین فکری بیفتند؟ نکته اینجاست که معمولا پل‌ها در معرض 2 عنصر بسیار مهم موجود در طبیعت هستند: نور خورشید و جریان باد. تقریبا بسیاری از پل‌های جهان در مسیر جریان وزش باد و تابش میزان قابل توجهی از نور خورشید قرار دارند.
محمد ترابیان 07:35 دوشنبه 23 خرداد 1390
3
 محمد ترابیان
عاشق عقربه بزرگشم :دی
حمیدرضا ولیزاده لادی 08:27 دوشنبه 23 خرداد 1390
7
 حمیدرضا ولیزاده لادی
عالیه عالی. به نظر بنده ابعاد و محل قرارگیری توربین ها در این طرح از اهمیت بالایی برخوردار است.
با تشکر از آقای مهندس قنواتیان اگر مقدور باشه منبع این روزنوشت رو هم ذکر کنید.
یحیی بهمنی 17:13 سه شنبه 24 خرداد 1390
6
 یحیی  بهمنی
طرح زیبایی است. اما با توجه به اطلاعات کمی که دارم، چند تا نکته به ذهنم رسید:

* این پل علاوه بر فشار عمودی ناشی از وزن سازه‌های اضافه باید فشار جانبی خیلی زیادی رو تحمل کنه. یکی برای سطح مقاومی که در برابر باد بهش اضافه شده و دوم برای نیروی بادی که توربین‌ها رو میچرخونه (که البته در اون جریان بادی که بخواد این همه توربین رو بچرخونه، واقعا نیروی زیادی هست)

* هر توربین بادی بدلیل آشفتگی که در جریان باد ایجاد میکنه، یک حریم علمی تعریف شده‌ای نسبت به نزدیکترین توربین داره که به نظر میرسه در این طراحی رعایت نشده.